ΕΛΛΑΔΑ. Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ.


ΕΛΣΤΑΤ. ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ελαιόλαδο: 31.4%. Φρούτα: 12%. Κρέατα: 8.1%. Λαχανικά: 10.8%. Ζάχαρη: 7.6%. Σοκολάτες: 7.6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ στις τιμές των βασικών αγαθών διατροφής .Στα φυτικά έλαια  και λίπη σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,35 ενώ στην ΕΕ 5,5% . Η τιμή του χοιρινού κρέατος  κατέγραψε από τον Ιούνιο αύξηση κατά 14,8% (έναντι 11,1% στην ΕΕ). Στα αβγά η αύξηση έφτασε στο 16,6% (16,5% στην ΕΕ ) και στο βούτυρο η ετήσια αύξηση ήταν 7, 7%, την ώρα που στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,5%. 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ -45%

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει στη χώρα μας σε -45%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνες, το 64% των συμπατριωτών μας, έχει προβλέψει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Το 59% δηλώνει ότι θα μειώσει τις δαπάνες. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι <<μόλις τα βγάζει πέρα>>, ανέρχεται στο 57%. Δηλαδή κάτι περισσότερο από τους μισούς Έλληνες, δηλώνουν ότι<<είναι στα ίσα τους>>, με παρενέργεια την μη καταβολή των υποχρεώσεων τους στην λήξη των ημερομηνιών πληρωμών. Σχετικώς με την τιμή στο ελαιόλαδο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: Έχει επηρεαστεί η τιμή του λαδιού από την χρηματιστηριακή διακύμανση λόγω της μείωσης κατά 50% στην Ιβηρική χερσόνησο.

Η μειωμένη παραγωγή δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ακρίβειας καθώς η χώρα μας είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές σε σιτηρά, γαλακτοκομικά και πρώτες ύλες. 

Τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με έρευνα σε μεγάλα Σούπερ μάρκετ, οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση των τυροκομικών προϊόντων, των γαλακτομικών, των αλλαντικών, ειδών αρτοζαχαροπλαστικής, ενώ και τα κατεψυγμένα βρίσκονται σε κάθετη πτώση. Στάσιμη η κατανάλωση και του φρέσκου κρέατος. Άνοδο σε αγορές παρουσιάζει το λάδι, διότι οι καταναλωτές φοβούνται ότι η τιμή του θα ανέβει και άλλο, όπως και τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια και τα ψαρικά.

Σχόλια