ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ.


Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι <<θυμήθηκαν>> ότι οι θάνατοι από τις ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη μεταξύ 2004 και 2006 αυξήθηκαν όταν τροφοδοτήθηκαν από την Αλ Κάιντα, ενώ κορυφώθηκαν μεταξύ 2015 και 2018, λόγω Ισλαμικού κράτους. Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν την ικανότητα να σχεδιάζουν συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τους θύλακες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα βρίσκονται τώρα σε υποχώρηση και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.

Σήμερα στην Ευρώπη, βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από επιτιθέμενους <<μοναχικούς λύκους>> που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται περισσότερους από 10 αξιωματούχους πληροφοριών και αστυνομίας από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τον αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου Mark Rowley να δηλώνει: Είναι μια από τις πιο προκλητικές συγκλίσεις απειλών που έχω δει ποτέ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από επιθέσεις από <<μοναχικούς λύκους>> που είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, συχνά στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με διάφορες ομάδες.

Η Ιταλία επέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία, επικαλούμενη τον κίνδυνο εισόδου μαχητών στη χώρα, μετά τη δήλωση Βρετανού αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, ότι θα υπάρξει ένα χτύπημα που θα γίνεται αισθητό για χρόνια.

Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος στρατολογητής ισλαμιστών μαχητών από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και οι εκκλήσεις για επιθέσεις σε εβραϊκούς και δυτικούς στόχους έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη, συμπέρανε Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας. Στη Γερμανία, υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνουν ότι η απειλή για τους αμάχους κρίνεται η υψηλότερη στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας, με κινδύνους να προέρχονται από ισλαμιστές μαχητές, ακροδεξιές ομάδες και τη Ρωσία. Ο Γιόχεν Κόπελκε, αστυνομικός που ηγείται της μεγαλύτερης αστυνομικής ένωσης της Γερμανίας, είπε ότι προειδοποιούσαν τους ύποπτους μαχητές ότι ήταν υπό παρακολούθηση. <<Δεν είναι το να έχουν βόμβα. Μπορούν να οδηγήσουν με ένα αυτοκίνητο σε μια συγκέντρωση ή να επιτεθούν με ένα μαχαίρι>>. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Χριστουγεννιάτικες αγορές που θα ανοίξουν σύντομα είναι πιθανοί στόχοι.

Στη Γαλλία και το Βέλγιο, ισλαμιστές τον περασμένο μήνα σκότωσαν τρεις ανθρώπους, με αποτέλεσμα Αυστρία, Σλοβενία ​​και Βοσνία-Ερζεγοβίνη να έχουν αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατική απειλή. Οι μουσουλμάνοι έχουν εξοργιστεί και λένε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να περιορίσουν το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Europol, δύο από τις 16 ολοκληρωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ πέρυσι ήταν τζιχαντιστικές, ενώ δεκατρείς αποδίδονται σε αριστερές και αναρχικές ομάδες και μία σε δεξιά ομάδα.

Ο Thomas Renard, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αντιτρομοκρατικής Δεξαμενής σκέψης, είπε ότι υπάρχει περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο παρά σε χώρους όπως τα τζαμιά.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Reuters

 

Σχόλια