ΙΤΑΛΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΡΕΑΣ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.


Η Ιταλική κυβέρνηση βαδίζει σε δρόμο τελικής έγκρισης νόμου που θα απαγορεύει τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο. Η πρόταση, έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία. Πέρασε με 159 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, απαγορεύοντας τη χρήση, την πώληση, την εισαγωγή και την εξαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα. Το επιμελητήριο, μετά τη Γερουσία, ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την παραγωγή και εμπορία συνθετικών τροφίμων στην Ιταλία. 

Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες του νόμου, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ, ενώ θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να χάσουν το δικαίωμα να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση μέχρι και τρία χρόνια.  


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ που απαγορεύει τα συνθετικά τρόφιμα στην Ιταλία.

Απαγορεύει συγκεκριμένα την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά «τροφών και ζωοτροφών που παράγονται από κυτταροκαλλιέργειες ή προερχόμενους ιστούς από σπονδυλωτά ζώα καθώς και απαγόρευση της ονομασίας κρέατος για μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες». Στόχος, όπως εξηγεί το Υπουργείο Γεωργίας, είναι η εξασφάλιση ενός μέγιστου επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των πολιτών, καθώς και τη διατήρηση της ιταλικής αγροδιατροφικής κληρονομιάς ως σύνολο προϊόντων που προσλαμβάνουν στρατηγική σημασία για το εθνικό συμφέρον. Ο νόμος βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης, και απαγορεύει τη χρήση ονομάτων κρέατος για μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες. 

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ στο Επιμελητήριο, αναφέρει η lifegate, έγινε λίγες εβδομάδες μετά τις φήμες που ανήγγειλαν απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση ελλείψει κοινοποίησης του νομοσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Προφανώς θα κοινοποιήσουμε αυτόν τον κανόνα στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει στην πράξη. Δεν φοβόμαστε, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης στο Montecitorio. Ρυθμίζουμε για αυτό που θέλει ο λαός μας. Στην Ευρώπη θα θέλαμε να πείσουμε άλλα έθνη να κάνουν τις ίδιες επιλογές με την Ιταλία και πραγματικά δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να πιστοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες για τη μετατροπή των καλλιεργούμενων τροφίμων σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Με παρηγορεί που όλες οι τροπολογίες για τα συνθετικά τρόφιμα στην Ευρώπη μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία και με την αρκετά συμπαγή ψήφο της Ιταλίας, οπότε ελπίζω ότι θα πετύχουμε στη μάχη της πρωτοπορίας μας.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η παραγωγή κρέατος χωρίς την εκτροφή ζώων θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

 

Σχόλια