ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ.

11:30 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως <<οι ιατρικές επιχειρήσεις>> στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στο θύλακα, διακόπηκαν λόγω πλήρους εξάντλησης των καυσίμων. 

Η δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς που σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς, έφερε συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιθέσεις από το Ισραήλ ιδιαίτερα στην Γάζα, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 11.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι.Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι ζωές ενός εκατομμυρίου παιδιών στη Γάζα <<κρέμονται από μια κλωστή>>. 

Μετά την συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του Πακιστάν που συνήλθαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Αραβικός Σύνδεσμος (αποτελείται από 22 χώρες), συμπεριλαμβανομένης της Συρίας η οποία έγινε αποδεκτή αφού οι Άραβες ηγέτες ξεκίνησαν ξανά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου στη χώρα, η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής για <<ενοποίηση των προσπαθειών>> για τη Γάζα. Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Hossam Zaki, δήλωσε ότι η οργάνωση στοχεύει να δείξει πώς οι Άραβες θα κινηθούν στη Διεθνή σκηνή για να σταματήσουν την επίθεση, να στηρίξουν την Παλαιστίνη και τον λαό της, να καταδικάσουν την ισραηλινή κατοχή και να την θέσουν υπόλογη για εγκλήματα πολέμου.

Το Ιράν προειδοποιεί ότι το εύρος του πολέμου θα επεκταθεί εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του. Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi που αναμένεται να παραστεί στη συνάντηση στο Ριάντ, σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου εδώ και 11 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε την Παρασκευή σύνοδο κορυφής Αφρικής - Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ , όπου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. 

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι Iσραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει και βάλουν εναντίον τριών νοσοκομείων στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας δεκάδες θύματα. Όπως αναφέρει το euronews, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα σκοτώνουν τους μαχητές της Χαμάς που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία. <<Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει θα τους σκοτώσουμε, είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους. <<Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα. Ο Ισραηλινός στρατός λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα>>.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον <<αδιάκριτο>> βομβαρδισμό πυκνοκατοικημένων περιοχών και την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων στην Γάζα, που προκαλούν καταστροφές αδιακρίτως στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την χρήση τέτοιων όπλων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων το ήμισυ των οποίων έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του και έχει μετακινηθεί προς τον νότιο τομέα του θύλακα. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως 21 νοσοκομεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και 47 κέντρα υγείας δεν παρέχουν υπηρεσίες.

100.000 άμαχοι έχουν φύγει πρός το Νότο τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ οι απομακρύνσεις συνεχίζονται. 

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, η Ροά Χανίγια, εγγονή του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Αλ Μπουράκ της Γάζας.


Σχόλια