ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 2 ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΧΟΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.». 

Γιά παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, επεβλήθησαν τα νέα πρόστιμα, μετά τις «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE», για τις οποίες ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, κατέληξε ότι παραβιάζεται ο νόμος του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους καθώς υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ στην καθεμιά. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πλέον σαφέστατο προς  όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε παράβαση δεν γίνεται ανεκτή. Και συνέχισε: Οι έλεγχοι των
υπηρεσιών μας είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι και σε όλες τις περιπτώσεις, όπου διαπιστώνονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας.

Από έρευνα στις αρχές του έτους, προέκυψε ότι στην Ελλάδα, τα απορρυπαντικά ρούχων πωλούνται έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. που είναι η Ιρλανδία. Οι Procter & Gamble και Unilever στην Ελλάδα ελέγχουν μερίδιο 66%. 

Να αναφερθεί ότι συνολικό πρόστιμο 619.512 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών επέβαλε μετά από ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν  είναι οι ακόλουθες:

«ΓΙΟΒΑΣ Α.Ε- Ανώνυμος Εμπορική Τεχνική & Τουριστική Εταιρεία» 253.650 €

«NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» 290.950 €

«GRAFFITI A.E.» 74.912 €

Να σημειωθεί ότι είχε επιβληθεί πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους από το κανονικό. 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Όπως αναφέρει ο Ο.Τ πέραν της προσφυγής στα δικαστήρια για την επιβολή των προστίμων, η Unilever το ανακοίνωσε, θα υπάρξει προσφυγή και κατά του ίδιου του νόμου με το επιχείρημα ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος υπολογισμού των κυρώσεων. Ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τις τιμές κατά 5% για 6 μήνες σε περισσότερους από 80 κωδικούς. Ήδη Procter & Gamble μείωσε τις τιμές σε 71 κωδικούς της.

Η Procter & Gamble, με καθαρές πωλήσεις την περίοδο 30/6 2021 – 30/6/2022 στα 276 εκατ. ευρώ και αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 4,4 φορές στα 14,169 εκατ. ευρώ, δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση εάν θα προσφύγει κατά του προστίμου του 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο κύκλοι της αγοράς το θεωρούν σχεδόν βέβαιο.


Σχόλια