ΟΙ ΗΠΑ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε
ότι ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον δύο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τις ομάδες που υποστηρίζει. <<Αυτά τα πλήγματα αυτοάμυνας ακριβείας είναι απάντηση σε μια σειρά από συνεχιζόμενες και ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και τη Συρία από ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου>>. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χτυπήματα αυτά είναι ξεχωριστά και διαφορετικά από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν περίπου στις 4:30 π.μ. την Παρασκευή  κοντά στο Αμπού Καμάλ, μια συριακή πόλη στα σύνορα με το Ιράκ και πραγματοποιήθηκαν από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία χρησιμοποίησαν πυρομαχικά ακριβείας, σύμφωνα με αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ.

Για τις επιδρομές αυτές την εντολή έδωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το Πεντάγωνο θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις από υποστηριζόμενους τρομοκράτες του Ιράν σε προσωπικό των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον για αντίποινα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μιας εκ των επιθέσεων. Άλλοι 21 τραυματίστηκαν ελαφριά και στη συνέχεια επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Την Πέμπτη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι περίπου 900 ακόμη στρατιώτες των ΗΠΑ έφτασαν στη Μέση Ανατολή ή κατευθύνονται εκεί για να ενισχύσουν την αεράμυνα.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΩΝ

Εuronews 

Reuters

Σχόλια