ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, δείχνει οδό συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου με ευθύνη από Ελληνικής πλευράς της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα αρχίσουν με τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Αποστολή των δύο υπουργών, είναι:

Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

Δεύτερον να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.

Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο.

Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Χακάν Φιντάν: Ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό, όπου τόνισε πως οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων. Περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δήλωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ τα προβλήματα των ομογενών. Συζητήσαμε είπε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο, κατέληξε ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια