ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΟΝΟΥΣ


ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνει και κίνητρα μέσω της εφαρμογής appodixi για τους καταναλωτές, όπως πίστωση ποσού ή έκπτωση φόρου.

Η εφαρμογή αυτή, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν. Εάν εντοπίσουν παρανομία, μπορούν να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, το συγκεκριμένο εργαλείο περί πάταξης της φοροδιαφυγής, κρίθηκε επιτυχημένο. Χιλιάδες καταναλωτές χωρίς να κερδίσουν κάποιο χρηματικό ποσό  ή μπόνους, προχώρησαν σε καταγγελίες.

Έρχεται τώρα η συνέχεια του μέτρου. Αναβάθμιση της ίδιας της εφαρμογής, με καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος ή έκπτωση φόρου, σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi. Τo μπόνους θα φτάνει έως και 2.000 ευρώ και θα καθορίζεται αναλόγως με την έκταση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και αναφέρει ότι τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει τώρα μια νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και του λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα δέχεται  επί 24ώρου βάσεως καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις, με χρήση ειδικού λογισμικού που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα. Οι καταγγελίες μπορεί να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες. Το σύστημα στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα ή λαθρεμπόριο. 

 

Σχόλια