12 ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΩΡΕΣ

 
Νέα φωτιά λίγο πρίν της 12 ξέσπασε στην περιοχή της Φυλής. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση κοντά στη Μονή Κλειστών. Στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις.

900 παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα  από τον Έβρο μόνο χθές.

Οι συνοριοφύλακες κατέγραψαν περίπου 900 άτομα που προσπάθησαν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο. Πόσοι το κατάφεραν δεν είναι γνωστό, την ώρα που το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έκανε προσπάθεια κατάσβεσης του πύρινου μετώπου. Την ίδια ώρα οι ροές  όσων προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω του Έβρου και του Αιγαίου, αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα Πομακοχώρια για να προωθήσουν λαθρομετανάστες. Σήμερα το πρωί περίπου 20 <<παράτυποι>> μετανάστες έφθασαν στην περιοχή της Καλλιθέας Ρόδου. Δύο άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, ενώ υπάρχει επιχείρηση από το Λιμενικό για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Την ώρα που σε πολλές περιοχές οι πυρκαγιές κρίνονται ως ανεξέλεγκτες, έχουμε συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών. Έβρος, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη, Κύθνος, Βοιωτία, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο <<μάτι του κυκλώνα>>. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, για τη φωτιά στη Δαδιά Έβρου ανέφερε ότι υπήρξαν δύο περιστατικά, το πρώτο αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα, το δεύτερο όμως πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Σημείωσε ότι το δάσος της Δαδιάς αποτελεί πέρασμα μεταναστών και όταν γίνονται θερμές ενέργειες μέσα σε τόσο πυκνό δάσος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Χθές, σε διάστημα μόλις δύο ωρών ξέσπασαν 12 νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Έβρου. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Συνολικά οι εστίες βρίσκονται σε 14 διαφορετικά σημεία.

Από τα ξημερώματα σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής για να συνδράμουν στις κατασβέσεις των πυρκαγιών. Στην περιοχή του Έβρου επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να καίει για τέταρτη ημέρα, ενώ εκκενώθηκε και το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο απειλήθηκε από τις φλόγες. Ασθενείς μεταφέρθηκαν σε επιταγμένο πλοίο και νοσοκομεία άλλων πόλεων.Τη νύχτα κάτοικοι οχτώ οικισμών έλαβαν μήνυμα για εκκένωση. Σε Ελαιώνα, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή. Στην Λευκίμμη του Έβρου βρέθηκε απανθρακωμένος ένας άνδρας. 

Στο δάσος της Δαδιάς δίνουν μάχη με τις φλόγες 36 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα.

Οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 75.000 στρέμματα, με απολογισμό που έγινε μέχρι χθές το βράδυ. 


 

Σχόλια