ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΕΜΠΩΝ. ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.


Μυστήριο με ουσία που ανιχνεύθηκε.

Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 από το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, το Γενικό Χημείο του Κράτους πήρε δείγματα μετά από ένα μήνα και όχι τις πρώτες ημέρες από τον χώρο που έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τα δείγματα που εξετάστηκαν από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία ελήφθησαν στις 29 Μαρτίου, δηλαδή 29 μέρες μετά τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δειγματοληψία θα έπρεπε να γίνει μέσα στις πρώτες 24 ώρες προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη πτητικών ουσιών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη παρά μόνο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και μετά από αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών και των τεχνικών τους συμβούλων. Μεταξύ των άλλων ανιχνεύθηκε η ουσία ξυλόλιο στη μία από τις δυο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν μεταφερόταν μη εγκεκριμένο φορτίο που πιθανότατα να προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, από τα υπάρχοντα υλικά στοιχεία των συγκρουσθέντων αμαξοστοιχιών.

Το ξυλόλιο είναι μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία. Επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης, χρησιμοποιείται και στη νοθεία καυσίμων. Η νοθεία πραγματοποιείται με την ανάμειξη της LPR με απλή αμόλυβδη ή κάποιους αρωματικούς διαλύτες όπως είναι το τολουόλιο, το ξυλόλιο και το βενζόλιο. Οι διαλύτες αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι για το περιβάλλον. Είναι καρκινογόνοι και επιβαρύνουν τη φωτοχημική ρύπανση, ενώ είναι και τοξικοί πάνω στο δέρμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσει την καύσιμη ύλη που οδήγησε στην εκδήλωση της φωτιάς η οποία χαρακτηρίζεται ως μη φυσιολογική και αναμενόμενη.


Σχόλια