ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ


Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ολοκληρώθηκε πρίν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το CNN μεταδίδει ότι όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ ήταν στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και όλοι περιμένουν, εάν η συνάντηση των δύο θα κατευνάσει τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σχετικά με την έγκριση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στηνΤουρκία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικό διακανονισμό, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να κινηθούν σε ένα νέο πλαίσιο. Εντός αυτού, διακαής πόθος της Ουάσινγκτον είναι να περιλαμβάνονται νέες ισορροπίες στα εξοπλιστικά στο Αιγαίο, διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφορών και καλή γειτονία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, περιμένει ότι οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αμοιβαίο σεβασμό του εναέριου χώρου, μετά από έναν χρόνο πρωτοφανών τουρκικών παραβιάσεων, δήλωσαν ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ και ένας περιφερειακός διπλωμάτης. 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε από χθές την άποψη του, ότι δηλαδή υπάρχει ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού όπως δήλωσε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης. Μπορούμε είπε, οι δυο ηγέτες μετά την ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Mητσοτάκης και Ερντογάν εμφανίσθηκαν χαμογελαστοί στον σύντομο διάλογο που είχαν, για πρώτη φορά, μπροστά στην κάμερα, μέσα σε καλό κλίμα.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνάντησης ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν. Ο κ. Καλίν συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. 

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δυό τους μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών Ελληνογαλλικών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Σχόλια