ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;


Το κεφάλαιο Αλέξης Τσίπρας στην αρχηγεία του: Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία, έκλεισε.
 

Το κόμμα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004, ως εκλογική συμμαχία των: Συνασπισμός της Αριστεράς και Κινημάτων της Οικολογίας. Τον Ιούλιο του 2013, το ιδρυτικό συνέδριο αποφάσισε τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο πολιτικό κόμμα με πρόεδρο του κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ρίζες του κόμματος βρίσκονται στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού.

2023 Η ΠΤΩΣΗ

Εκλογές Ιανουαρίου του 2015, αναλαμβάνει την εξουσία με 149 βουλευτές. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, από τους 149, πηγαίνει στους 145. Ιούλιος του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 86 βουλευτές. Τον Μάιο του 2023 μένει με 71 και τώρα τον Ιούνιο με 48.  

Υψηλόβαθμα στελέχη, όπως Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Πόπη Τσαπανίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Τσίπρας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Δώρα Αυγέρη, Σωκράτης Βαρδάκης, Σάκης Γκούνας, Τάνια Ελευθεριάδου θα βρεθούν εκτός Βουλής.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί, ώς αντικαταστάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Nα σημειωθεί ότι κυκλοφορούν  πληροφορίες που θέλουν τον βουλευτή Α’ Αθηνών Δημήτρη Τζανακόπουλο να παραιτείται από τα κομματικά όργανα, οι οποίες προς το παρών είναι αντικρουόμενες.

Η κα. Έφη Αχτσιόγλου, που κατά την άποψη πολλών προηγείται για την αρχηγεία, διετέλεσε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1985 στα Γιαννιτσά και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, διδάκτορας Εργατικού Δικαίου. Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2019 αποκάλυψε δημόσια ότι βρίσκεται σε σχέση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο,  με τον οποίο έχει αποκτήσει ένα παιδί.

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Αυγούστου 1977 και έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και υφυπουργός Οικονομίας. Σπούδασε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στις 16 Ιουλίου 2019 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου 1982. Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2016 έως το 2019. Ήταν νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα κατά το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, από το Μάιο του 2012 μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Από το 2015 έως το 2016 διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και Γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει καταγωγή από τη Νίσυρο και γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στις 20 Αυγούστου 1980. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή κατά τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε γνωστός ως υποψήφιος του κόμματος του για τη Δημαρχία στην Αθήνα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Διετέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2021.

Όπως όλα δείχνουν, θα συγκληθεί σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της. Αυτό θα γίνει το πιθανότερο μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Σχόλια