ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

 


Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, ξεκινά επίσημα την προεκλογική περίοδο. Στο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής για την ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η τελετή της ορκωμοσίας θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου, στις 11η ώρα το πρωί.

Έως τις 3 Μαΐου θα κριθεί η τύχη όλων των εκλογικών συνδυασμών. Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα επιτρέπονται δημοσκοπήσεις είναι στις 6-7 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν μόνο μία φορά σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και μέχρι δύο φορές σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.Εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές, με την ψηφοφορία να διεξάγεται από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Εάν δεν συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, την επομένη, τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Τρίτη 30 Μαΐου. Αν υπάρξει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει ως Πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και να ορκίσει την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εάν υπάρξει νέο αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη του Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και εν συνεχεία ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της. Και στις 2 Ιουλίου θα διεξαχθούν νέες εκλογές βάσει του εκλογικού νόμου.

Κατά τις δεύτερες εκλογές, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος και δεν θα σταυρώνουν υποψηφίους, οι οποίοι θα εκλεγούν βάσει της λίστας που θα έχουν καταρτίσει οι πρόεδροι των κομμάτων. Συνήθως οι πρόεδροι των κομμάτων τηρούν τη σειρά σταυροδοσίας της πρώτης κάλπης.


Σχόλια