ΚΟΜΙΣΙΟΝ. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΡΥΛΟΥΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακηρύσσει νέα προϊόντα εντόμων. Έτσι οι γρύλοι σε σκόνη και το μικρό αλευροσκουλήκι θα επιτρέπονται στο φαγητό. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι τρία είδη εντόμων θα επιτρέπονται στο εξής για ανθρώπινη κατανάλωση: ο μεταναστευτικός γρύλος αράχνης, ο κίτρινος αλευροσκουλήκι και ο οικιακός γρύλος. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτει πολλά προϊόντα εντόμων στον κατάλογο των εγκεκριμένων. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων, τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Τα έντομα θεωρούνται επίσης ως μέρος της μετάβασης σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον και φυτικό σύστημα τροφίμων. Τα πλάσματα εκπέμπουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, έχουν πολύ λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμη γη και μετατρέπουν την τροφή σε πρωτεΐνη πολύ πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές πηγές κρέατος.

Ο οικιακός γρύλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απολιπασμένη μορφή σκόνης, εκτός από τα τρέχοντα αποξηραμένα και κατεψυγμένα παρασκευάσματα. Προβλέπεται ότι το αλεύρι κρίκετ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών, μπισκότων, μπύρας, ακόμη και στη σοκολάτα, μεταξύ άλλων. Το πράσινο φως ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επαλήθευσε τη νέα σκόνη (retaildetail.eu)

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Η έγκριση κυκλοφορίας τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα στην ΕΕ, <<προκαλεί αναστάτωση στους καταναλωτές και εύλογη ανησυχία σε επιστημονικούς φορείς. Η ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με συστατικό μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλου (Acheta domesticus), ως νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης. Εγκρίθηκε η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα. Τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα μαλάκια και στα προϊόντα τους καθώς και στα ακάρεα της σκόνης>>.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ζήτησε από την Κομισιόν να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις, δεδομένου ότι επιχειρείται η εισαγωγή εντομοφαγίας στην ΕΕ με την έγκριση πρώτων υλών προερχόμενων από έντομα σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα, ζύμες, κλπ με μόνη υποχρέωση αναγραφής της παρουσίας εντόμου εντός του καταλόγου συστατικών, που συνήθως παρουσιάζεται με πολύ μικρή δυσδιάκριτη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος των συσκευασιών.

Η επίτροπος, αρμόδια για την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε: Τα δεδομένα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία ενεργεί με πλήρη ανεξαρτησία και ακολουθεί τα υψηλότερα επιστημονικά πρότυπα. Μόνο τα νέα τρόφιμα που έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση εγκρίνονται για διάθεση στην αγορά της ΕΕ.

 

Σχόλια