ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ;

 


ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στις 21 Μαϊου 2023 οι εκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας επισήμως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Βάσει του Συντάγματος η επίσημη θυροκόλληση της διάλυσης της Βουλής μπορεί να γίνει το αργότερο μέχρι τις 28 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα προωθηθούν νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί.  Ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών, επομένως δυο ημέρες  μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη. Αλλαγή θα υπάρξει και στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Γιάννη Οικονόμου να αντικαθίσταται.

Έως τις 2 Μαϊου το κάθε κόμμα θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες νωρίτερα κάθε πολιτικός σχηματισμός  θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του. Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει επισήμως τους συνδυασμούς.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος ο οποίος θα έχει περιθώριο έως τρείς ημέρες για τις διερευνητικές εκλογές. Εφόσον δεν τα καταφέρει η εντολή θα πάει στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος και εφόσον δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος. Εάν oι διερευνητικές εντoλές δεν φέρουν αποτέλεσμα, o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας θα καλέσει τους αρχηγoύς των κoμμάτων, για να επιβεβαιώσει  την αδυναμία σχηματισμoύ Kυβέρνησης πoυ να έχει την εμπιστoσύνη της Βoυλής, επιδιώκοντας τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βoυλής για τη διενέργεια εκλoγών. Σε περίπτωση απoτυχίας θα αναθέσει στoν Πρόεδρo τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ή τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ τόν σχηματισμό Kυβέρνησης όσo τo δυνατόν ευρύτερης απoδoχής, για να διενεργήσει εκλoγές, διαλύοντας τη Βoυλή. Η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή δεύτερων εκλογών εάν απαιτηθούν και με βάση τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι στις 2 Ιουλίου.

Οι νέες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σχόλια