ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση, εμβαθύνοντας την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία συντονισμού των δύο χωρών για τη νέα εποχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ.

Κίνα και Ρωσία περιφρονούν την <<ηγεμονία>> των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας, οι κυρώσεις λόγω Ουκρανίας και ο <<εμπορικός πόλεμος>> Δύσης - Κίνας, έφεραν Πεκίνο και Μόσχα πιο κοντά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χάσμα με τη Δύση, σε γεωπολιτικό οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, φαίνεται να βαθαίνει. Η τριήμερη κρατική επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα η οποία ξεκίνησε χθές Δευτέρα, χαιρετίστηκε από τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας ως αποτέλεσμα σταθερών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των δύο ηγετών και των αντίστοιχων εθνών τους. Πριν από την επίσκεψη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε άρθρο ότι σε αντίθεση με ορισμένες χώρες που διεκδικούν ηγεμονία και φέρνουν διχόνοια στην παγκόσμια αρμονία, η Ρωσία και η Κίνα χτίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά γέφυρες. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη ήταν εποικοδομητικές και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές αυτές και μελλοντικά. Οι σημερινές συνομιλίες σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έφεραν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας, ενώ αποφασίσθηκε οι ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα να αυξηθούν. Η Ρωσία δε, είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου.

Ο Πούτιν σχετικά με το Ουκρανικό δήλωσε πως οι ειρηνευτικές προτάσεις από πλευράς Κίνας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, αρκεί το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του να είναι έτοιμοι.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι η επίσκεψη έχει ιστορική λογική, αφού είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις, γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα. Ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ, προσκάλεσε τον Πούτιν στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road για τη Διεθνή Συνεργασία. Προσκάλεσε επίσης και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, ζητώντας να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Σχόλια