ΒΟΥΤΣΙΤΣ. ΔΕΝ ΣΥΝΑΠΤΩ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

<<Η Σερβία είναι νομικά ένα Διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, το Κόσοβο για μένα δεν έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους>>.

<<Το είπα και σήμερα, ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει νομική υποχρέωση στη Σερβία. Γι' αυτό δεν υπογράψαμε αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε συμφωνία, ούτε παράρτημα, αλλά η Σερβία είναι έτοιμη να εργαστεί για την εφαρμογή μέχρι τις κόκκινες γραμμές>>.

<<Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Δεν θα σταματήσουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας>>.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι <<για λόγους αρχής>>, αρνήθηκε να υπογράψει χθες στην Οχρίδα, συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, αναφέροντας: Η Σερβία είναι νομικά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Το Κόσοβο για μένα δεν έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους και δεν θέλω να συνάψω διεθνείς συμφωνίες με τη <Δημοκρατία του Κοσόβου>. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελιγράδι, διεμήνυσε ότι παρ΄ όλα αυτά, η Σερβία αποδέχεται το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και θα εργαστεί για την υλοποίηση του. Οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν στο ακέραιο την Ευρωπαϊκή πρόταση. Γίνεται δε αναφορά και στην εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών και ιδιαίτερα εκείνης του 2013 για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ορίζεται το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και ότι σε 30 ημέρες θα συσταθεί επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης υπό την προεδρία της ΕΕ. Σε 150 ημέρες θα διοργανωθεί μία διάσκεψη δωρητών για την Σερβία και το Κόσοβο, με τα ποσά που θα συγκεντρωθούν να είναι διαθέσιμα αφού πρώτα το Βελιγράδι και η Πρίστινα ολοκληρώσουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων τους. Για την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου, θα αξιολογείται ξεχωριστά η κάθε πλευρά και αν διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου θα αναστέλλεται η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό δεν ζητάει από την Σερβία να αναγνωρίσει επίσημα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά την δεσμεύει να αποδεχθεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του και να αναγνωρίσει τα σύμβολα και τα κρατικά έγγραφα. Προβλέπει επίσης ότι το Βελιγράδι δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε Διεθνείς οργανισμούς.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
rtv.rs

Σχόλια