ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ

 

Παρά τις επιβεβαιωμένες μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων υπουργών εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τα σενάρια μακρόχρονου δανεισμού που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, δεν απηχούν το πνεύμα και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης στο Λονδίνο. Guardian

<<Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Ελγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα. Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό>>. Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα.

Από τους 97 λίθους που σώζονται από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. 



Σχόλια