Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ DRONES ΕΚΡΗΞΗΣ ΛΟΓΩ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

 

 
Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Η Σερβία θα αγοράσει drones από τα ΗΑΕ

Η Σερβία θα αγοράσει πυρομαχικά από τα ΗΑΕ επενδύοντας στην Στρατιωτική βιομηχανία, έναν τύπο drone που πετά προς έναν στόχο και εκρήγνυται, σηματοδοτώντας περαιτέρω απομάκρυνση από τη μακροχρόνια σύμμαχο και προμηθευτή όπλων Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τρίτη, επισκεπτόμενος τη Διεθνή Έκθεση Άμυνας IDEX 2023, στο Άμπου Ντάμπι. Αυτά είναι drones αυτοκτονίας και θα βρίσκονται στη Σερβία. Ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα εγχώρια drones αυτοκτονίας στον Σερβικό στρατό εντός πέντε ή έξι μηνών, είπε στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη Σερβική τηλεόραση.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με αποτέλεσμα η θέση της Σερβίας να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. <<Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο προκλήσεων και από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε λίγες μέρες, περιμένω μεγάλες αλλαγές στο πεδίο της μάχης και σε περαιτέρω πολιτικές ενέργειες προς τη Σερβία, από τη Δύση και από άλλους Διεθνείς παράγοντες>>.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν διευκρίνισε την ποσότητα που θα αποκτήσει το Βελιγράδι από τα ΗΑΕ, την τιμή τους και τον κατασκευαστή, αλλά όπως ανέφερε δύο ημέρες πρίν, η Σερβία θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική και αμυντική της βιομηχανία επενδύοντας επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2023. Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε πρώην σοβιετικό υλικό, με μαχητικά MiG-29  και πυροβόλα ελικόπτερα MI-35m και η αεράμυνα της αποτελείται κυρίως από Ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η υποψήφια πρός ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη Δύση, ώστε να περιορίσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό Ορθόδοξο Χριστιανό και Σλάβο σύμμαχο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Η Σερβία έχει καταψηφίσει τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη από την εισβολή, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου όμως έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Serbian television

Reuters


Σχόλια