ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ 6-15 εκατ. ΕΥΡΩ


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το δημοσίευμα του Guardian είναι εξόχως αποκαλυπτικό............. Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

   ‘Team Jorge’ unit exposed by undercover investigation
    Group sells hacking services and access to vast army of fake social media profiles
    Evidence unit behind disinformation campaigns across world
    Mastermind Tal Hanan claims covert involvement in 33 presidential elections........

Αναφέρεται στη δράση της «Team Jorge», ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, η οποία έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, σαμποτάζ και επιτηδευμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για παρουσία και στην Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε ο «εγκέφαλος» της ομάδας. 

Η ομάδα έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο «Jorge». Λειτουργεί στο παρασκήνιο, ελέγχοντας τις εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η δράση του αποκαλύφθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων η οποία εξασφάλισε έγγραφα και απόρρητο υλικό στον Guardian. Οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε Μέσα όμως η Monde, το Spiegel και η El Pais. Το πρότζεκτ, που αποτελεί κομμάτι ευρύτατης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης συντονίστηκε από τη γαλλική ΜΚΟ, Forbidden Stories.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως η «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση, με την εν λόγω ομάδα να προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Στο πελατολόγιό της υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες. Ο Χάναν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων αλλά και εταιρείες που θέλουν μυστικά να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ομάδα του Χάναν, είναι το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon, με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και Airbnb προφίλ.


Ο κύριος άξονας της στρατηγικής τους κινείται γύρω στην παρενόχληση και το σαμποτάζ των εκστρατειών αντιπάλων φορέων. Παραδέχθηκαν μεταξύ άλλων ότι είχαν στείλει ακόμη και ένα sex toy μέσω της Amazon στην οικία ενός πολιτικού, με στόχο να δώσουν στη σύζυγό του την εντύπωση ότι την απατά. Fake προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε μερικά δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ετικέτες για άμεση αντιστοίχιση με το φύλο, την εθνικότητα και τα ονόματα που προτιμούν οι χειριστές του. Σχετικά με την προέλευση των φωτογραφιών που χρησιμοποιούσε στα avatar, ο Guardian ανακάλυψε ότι σε μερικές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες υποκλάπηκαν από αληθινά προφίλ στα social media.

Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα. Μαζί με το Aims, ο Χάναν παρουσίασε επίσης και τη «μηχανή των μπλογκς». Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δημιουργεί ιστοσελίδες τις οποίες τα προφίλ που ελέγχει η Aims μπορούν να διασπείρουν fake news στο διαδίκτυο. 

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τρία άτομα που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές. Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ έγινε και μία συνάντηση 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάνανανέφερε μεταξύ των άλλων: Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες. 

Ο Guardian σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χάναν για τη δράση της ομάδας του, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο ίδιος μπορεί να «φούσκωνε» τις διηγήσεις του ώστε να προσελκύσει τους υποψηφίους πελάτες για να κλείσει νέες συμφωνίες. Η Team Jorge είπε στους ρεπόρτερ ότι δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, αλλά και με μετρητά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.

 E-mail που διέρρευσαν, έδειξαν ότι η κοστολόγηση του Χάναν ήταν πιο μαζεμένη. Ένα εξ αυτών παρουσίασε ότι το 2015 ζήτησε 160.000 ευρώ από την Cambridge Analytica για εμπλοκή δύο μηνών σε καμπάνια που αφορούσε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η συνεργασία του Χάναν με την Cambridge Analytica συνεχίστηκε και το 2017, αυτή τη φορά για την Κένυα. Όμως το ποσό των 400-600.000 δολαρίων που ζήτησε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις τοπικές αρχές.

Ο Guardian προσέγγισε τον Αλεξάντερ Νιξ, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica, ο οποίος χαρακτήρισε τις πληροφορίες «συγκεχυμένες».

Παρεμβάσεις

Ο Χάναν έδειξε στους δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, ιδίως όσον αφορά λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Έφερε στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα. Στη συνέχεια στο Telegram, ένα από τα προφίλ στα οποία είχε πρόσβαση ανήκε σε πολίτη από την Ινδονησία ο οποίος είχε εμπλοκή στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος έφτασε να εξασφαλίσει την προεδρία. «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις. Μπορώ να γράψω στον εκάστοτε στόχο τι πιστεύω για τη σύζυγό του, ή για την τελευταία ομιλία του», ανέφερε ο ίδιος. Στη συνέχεια έδειξε πως μπορεί να σβήσει τα ίχνη του από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα, τονίζοντας ότι μέσω των υπηρεσιών hacking κατάφερε να βρει τρύπες ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών SS7.

«Για να ξεκαθαρίσω, αρνούμαι ότι δρω παράνομα», φέρεται να είπε ο Χάναν, ενώ ο αδερφός και συνεργάτης του Ζοχάρ, συμπλήρωσε. «Κινούμαι σύμφωνα με τον νόμο σε όλη μου τη ζωή».

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

Guardian

greeknation1.wordpress.com

documentonews.gr

 

Σχόλια