ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

Η επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News μεταδίδει μέσω Twitter, ότι ένας μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετείχε στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει στην ανάρτησή του ο Μίλερ. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, αφού το Αεροδρόμιο Αντόνοβ, γνωστό και ως Χοστόμελ βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

Ο Δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση να βοηθηθεί η Ουκρανία. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου και πραγματικά σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας άμεσα», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΥΨΩΣΑΝ ΛΕΥΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Φεύγουν για να σωθούν οι κάτοικοι του Κιέβου, την ώρα που οι Ρώσοι ζήτησαν την παράδοση του Ουκρανικού στρατού.

Έως και τις 11 λίγο πριν το μεσημέρι, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως έπληξαν όλες τις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας, τις τοποθεσίες με πυραυλικά οπλικά συστήματα και όλες τις υπόλοιπες θέσεις αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να μετακινήσουν προς την Οδησσό και τη Μαριούπολη, δηλαδή ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, αερομεταφερόμενες δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να προσγειωθούν με ασφάλεια στα αεροδρόμια των δύο αυτών τοποθεσιών, ανέφεραν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ένα λεπτό μετά τη λήξη του διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος βομβαρδισμός στρατιωτικού στόχου σε ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις, 5:00 ξημερώματα σήμερα.

Η ρωσική στρατιωτική μηχανή κατάφερε αποφασιστικά πλήγματα στις στρατιωτικές υποδομές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας σύμφωνα με τη Le Monde.

ΠΕΣΚΟΦ. Ο στρατός θα αποφασίσει για τη διάρκεια της επιχείρησης ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα προχωρήσουμε σε κατοχή ουκρανικού εδάφους».

Πυροβολισμοί χτύπησαν κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο και σειρήνες ήχησαν σε όλη την πόλη, όπως ανέφερε κάτοικος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Την πόλη κατέλαβε πανικός καθώς οι άνθρωποι προσπάθησαν να διαφύγουν, είπε ο κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymur Zelenskiy είπε ότι στόχος του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν να καταστρέψει το κράτος του. <<Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται χτυπήματα>>, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως αναφέρει το Reuters τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, κατά δήλωση σύμβουλου του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ο Πούτιν δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι διέταξε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων πολιτών που είχαν υποστεί «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η Δύση έχει εδώ και καιρό περιγράψει ως παράλογη προπαγάνδα.
«Και για αυτό θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση και την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, να αναπτύσσεται και να υπάρχει με μια συνεχή απειλή που προέρχεται από το έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας.

Από τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαριου η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία μετά από νέο έκτακτο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Οι εικόνες που έρχονται από το Κίεβο, την Οδησσό και από περιοχές του Ντονμπάς δείχνουν να σημειώνονται εκρήξεις σε Κίεβο και Οδησσό με τις σειρήνες να ηχούσε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Ακούγονται εκρήξεις και στην Μαριούπολη, ενώ από το Κίεβο χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους, παρ΄ότι ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε να μείνουν στα σπίτια τους όπου θα είναι πιο ασφαλείς.

Η πρόταση του προέδρου Ζελένσκι για να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έγινε δεκτή. 

Ο Κώστας Τσιάμης Έλληνας κάτοικος Κιέβου, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πήγε στο γραφείο του το οποίο είναι υπόγειο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Όπως είπε η κατάσταση είναι ήρεμη, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ενώ υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εξόδους της πόλης, αλλά και στα πρατήρια καυσίμων.

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σχόλια