5000 ΚΡΑΝΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ

 


Η Γερμανία θα προμήθευε στην Ουκρανία 5.000 στρατιωτικά κράνη για να βοηθήσει στην άμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής, από τις 26 Ιανουαρίου. Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμάχος Vitali Klitschko δήλωσε το γεγονός ως «αστείο» που τον άφησε «άφωνο».«Η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης με αφήνει άφωνο. Το υπουργείο Άμυνας προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέλεια εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις, είπε στη μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Bild. «Τι είδους υποστήριξη θα στείλει η Γερμανία στη συνέχεια; Μαξιλάρια;»

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι το Βερολίνο, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την άρνησή του να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυβέρνησης στο Κίεβο με αυτή την αποστολή.
«Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με 5.000 κράνη ως σαφές μήνυμα: Είμαστε στο πλευρό σας», είχαν αναφέρει τότε οι Γερμανοί.

Το Κίεβο τότε απάντησε, όπως ανέφερε το Reuters, «Ωστόσο, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι τα αμυντικά όπλα». Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αποκλείσει την αποστολή «θανατηφόρων όπλων» για ιστορικούς λόγους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Όμως όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ούτε τα κράνη δεν εμφανίσθηκαν ακόμα. Και από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, φαίνεται ότι μάλλον απίθανο είναι η Γερμανία να αλλάξει στάση προς το παρόν.

Τα κυβερνητικά κόμματα θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αναθεώρησης του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ στο κρατικό κανάλι. Προς το παρόν, πρέπει να επικεντρωθούμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως διπλωματική και ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε.

Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ επίσης δήλωσε: Ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία δεν θα παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.


Σχόλια