GUARDIAN. OΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Βρετανική εφημερίδα 
Guardian, εμφανίζει τη χώρα μας, ως κόμβο διακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε. Όπως αναφέρει, το σοβαρότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι με κάποιον τρόπο η Ελλάδα έχει γίνει ορμητήριο Tούρκων δουλεμπόρων. Αυτοί συνεργάζονται με εταιρείες που λειτουργούν σε Ελληνικό έδαφος, κάνοντας τριγωνικές πωλήσεις Κινεζικών «<<φουσκωτών του θανάτου>>. 

Γερμανία και Ελλάδα απορροφούν το 80% των πωλήσεων <<φουσκωτών για πρόσφυγες>> από τη στιγμή που η Τουρκία απαγόρευσε την εισαγωγή τους. Οι καλύτεροι παγκοσμίως πελάτες κινεζικών εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται φουσκωτές βάρκες, εδρεύουν σε Γερμανία και Ελλάδα.

Οι περισσότερες βάρκες που κατάσχονται ή ξεβράζονται από την παλίρροια στις ακτές του στενού της Μάγχης, φέρουν συχνά την ίδια ετικέτα κατασκευαστή, ο οποίος είναι μία Γερμανική εταιρεία, που εισάγει τέτοιες βάρκες από τη Γαλλία. 

Η εφημερίδα απευθύνθηκε στις Βρετανικές αρχές και στη Γερμανική εταιρεία, η οποία δηλώνει αδυναμία να πιστοποιήσει το σκοπό της αγοράς ενός εκ των προϊόντων που εμπορεύεται. Στη συνέχεια η Βρετανική εφημερίδα απευθύνθηκε στον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου <<AliBaba.com>>. Στην Αγγλόφωνη ιστοσελίδα του, πωλούνταν μέχρι πρότινος προϊόντα με την περιγραφή <<βάρκες για πρόσφυγες>>. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι απαγόρευσε τη χρήση αυτής της περιγραφής, ωστόσο μέχρι και σήμερα δύναται κανείς να οδηγηθεί σε ανάλογα προϊόντα, κάνοντας μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα της με αυτά τα στοιχεία. Η εφημερίδα στην έρευνά της επιβεβαιώνει ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε διαφήμιση με την περιγραφή: <<GTS800 15 ατόμων, φουσκωτή βάρκα για πρόσφυγες, μήκους 6,5μ με αεροθαλάμους διαμέτρου 60cm.>>.

Εκπρόσωπος της κινεζικής βιομηχανίας δήλωσε ότι το 70% - 80% των πωλήσεων της εταιρείας του ήταν τη χρονιά αυτή προς την Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ανέφερε μάλιστα ότι οι παραγγελίες από την Τουρκία έχουν σταματήσει, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τις εισαγωγές φουσκωτών από την Κίνα.

Από τη Γερμανία τα φουσκωτά παίρνουν το δρόμο προς το κανάλι της Μάγχης, ενώ από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Οι δύο χώρες αποτελούν το βασικό ορμητήριο αλλά και έδρες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάποιες από τις οποίες αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια συνδράμουν στο δουλεμπόριο από την Ασία και την Αφρική προς της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

TOPICS


Σχόλια