ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΟΧΑΪΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δημιούργησε τεστ αναπνοής για τον κορονοϊό.

Τα αποτελέσματα από την αρχική μελέτη σε ασθενείς, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE, φάνηκαν εξ΄αρχής ιδιαίτερα υποσχόμενα, καθώς υπήρξε μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό λοιμώξεων από την COVID-19 σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μόλις ορισμένων δευτερολέπτων, είχε αναφέρει εδώ και μερικές ημέρες το ygeiamou.gr.
Πρόκειται για μία φορητή συσκευή με ειδικούς αισθητήρες, στην οποία εκπνέουμε μία φορά στο στόμιο και μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έχουμε το αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογία χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες για τον εντοπισμό και τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών της αναπνοής εξηγεί η δρ. Γκούμα. «Αυτή είναι και η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τη χρήση ενός συστήματος που βασίζεται στην αναπνοή με νανοαισθητήρα για την ανίχνευση μιας ιογενούς μόλυνσης από εκπνεόμενα αποτυπώματα αναπνοής».

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν 46 ασθενείς νοσηλευόμενους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτούσαν μηχανική υποστήριξη. Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ενεργή λοίμωξη COVID-19 και οι υπόλοιποι μισοί δεν ήταν ασθενείς με κορονοϊό. Παρόλα αυτά, όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ κορονοϊού (PCR) κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. 

Έπειτα, περισυνέλεξαν δείγματα αναπνοής των ασθενών σε διαφορετικές μέρες νοσηλείας: Την πρώτη, την τρίτη, την έβδομη και τη δέκατη μέρα. Τα δείγματα ελέγχθηκαν μέσα σε 4 ώρες σε συνθήκες εργαστηρίου. Το αποτύπωμα της αναπνοής στους ασθενείς με κορονοϊό ανιχνεύθηκε με 88% ακρίβεια κατά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ.

Τώρα έχει γίνει αίτηση στον Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και αναμένεται η έγκριση ώστε να διοχετευθούν οι συσκευές στην αγορά.

Σχόλια