Spiegel Online
Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί πίσω το πλοίο και πυροδοτεί περαιτέρω την αντιπαράθεση. Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε, η οποία χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2016 και προβλέπει ότι η Τουρκία περιορίζει τον αριθμό των μεταναστών που διέρχονται από το έδαφός της με προορισμό την ΕΕ. Σε αντάλλαγμα λαμβάνει οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων από την ΕΕ.
Die Welt
Η Ελλάδα υποδέχεται σχεδόν 400 μετανάστες στην Κω και απευθύνει εκκλήσεις προς την Τουρκία. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης καλεί την Ε.Ε να επιδείξει αποτελεσματική αλληλεγγύη. Θα πρέπει γράφει μέσω Twitter, να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας.
BILD
Η εφημερίδα αναφέρει τις αιτιάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ότι δηλ. ο Έλληνας ομόλογος του δεν υπογράφει μία συμφωνία που διαπραγματεύτηκε μαζί του, με βάση την οποία η Γερμανία θα χορηγούσε οικονομική βοήθεια 50 εκ. ευρώ ετησίως, εάν η Ελλάδα έπαιρνε πίσω τους μετανάστες που της «ανήκουν» και τους παραχωρούσε στέγη και φροντίδα.
Μιλώντας στην Bild, ο Νότης Μηταράκης, εξήγησε τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς για το μεταναστευτικό και κυρίως για τη δευτερογενή μετανάστευση, ζήτημα που έχει προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις με τη Γερμανία.: Έχουμε μία συμφωνία η οποία προβλέπει την παροχή στέγης για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, όχι τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Η συζήτηση με τη Γερμανία – και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας – έχει ως στόχο να υποστηρίξει η Γερμανία το πρόγραμμα ένταξης που έχουμε στην Ελλάδα και να αποτρέψει μελλοντικές προσφυγικές ροές. Έχουμε πει ότι εδώ υπάρχει μείζον ηθικό δίλημμα. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για όσους είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα και επιστρέφουν. Διαφορετικά ο καθένας από όσους βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα θα προσπαθούσε να έρθει στη Γερμανία, λέγοντας ότι «και να με στείλουν πίσω, θα πάρω το καλύτερο πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο πρέπει να προστατεύσουμε όλα τα τα σύνορα. Της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας της Ελλάδας, της Ιταλίας. Βλέπετε ότι αυξάνεται ο συνολικός αριθμός αφίξεων στην Ε.Ε. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε στην Ευρώπη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου