ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ




O Μακρόν ξ
εκινάει έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, σε περιοχή που  αμφισβητεί η Τουρκία με την συμφωνία που έκανε με την Τρίπολη για την ΑΟΖ. 

Αλλά και εταιρείες Αμερικανικών συμφερόντων ανιχνεύουν την περιοχή για δικά τους συμφέροντα. Στα σενάρια περί αποχώρησης Αμερικάνικών πολυεθνικών από την Ελληνική αγορά υδρογονανθράκων (Εxxon), απάντησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ που δημοσιεύθηκε στο Greece Investor Guide και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την παρουσία Αμερικάνικων ενεργειακών εταιρειών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και με δηλώσεις εκπρόσωπου της Γαλλικής εταιρείας στο Liberal Markets, η κοινοπραξία Total-Exxon- EΛ.ΠΕ συνεχίζει κανονικά το έργο της για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο: <<Στόχος μας είναι έως τις αρχές του 2022 να έχουμε τα σεισμικά στην περιοχή. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στον αρχικό μας σχεδιασμό. Μέσα στο καλοκαίρι εκδόθηκαν και οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες>>.

Θα αναλυθούν τα δεδομένα από τις πρώτες σεισμικές έρευνες και θα ακολουθήσουν έρευνες σε <<στοχευμένα μέρη>>. Δηλαδή σε περιοχές που είναι πιθανό να υπάρχουν υδρογονάνθρακες.

Πηγές αναφέρουν ότι και από την ΕΛ.ΠΕ γίνονται αναφορές ότι και οι τρεις εταιρείες θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα ερευνών στην περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται σε κάτι περισσότερο από 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση.

Να σημειωθεί ότι ότι στην κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Το 5% των εσόδων ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ μελλοντικά προβλέπεται το 40% του τζίρου να κατευθύνεται στο Ελληνικό δημόσιο.

Σχόλια