ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΣΙΩΝ. 36 ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Ενώ ο Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου, έκταση 174.643 τμ είναι το τμήμα που θ’ ανοίξει στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί που γράφει ότι συνολικά 36 Ε/κ έχουν υποβάλλει αίτηση για περιουσίες τους εκεί.

Αναφέρει επίσης ότι η περιοχή είναι γνωστή ως γειτονιά του Αγίου Νικολάου και εκεί βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες.

Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», ελήφθη στις 16 Ιουλίου και εδώ και 4 μέρες κρατήθηκε μυστική. Τα κάγκελα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρεται, θα αφαιρεθούν και επιπλέον «θα συμπεριληφθούν στον δημόσιο τομέα κάποιες ιδιωτικές περιουσίες που ακόμα δεν δέχονται επισκέπτες» και βρίσκονται μεταξύ των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κένεντυ. Από αυτή την άποψη, αναφέρεται, στην περιοχή που θα αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς, οι περιουσίες των 36 Ε/κ που έχουν προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα επιστραφούν. Σημειώνεται ότι οι 36 Ε/κ έχουν δικαίωμα επιστροφής, αλλά και αποζημίωσης και ανταλλαγής.

O ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από τα κατεχόμενα. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο, ανέφερε, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο των ομιλιών, για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Τατάρ, ο οποίος στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε. 

Σε ότι αφορά στο Βαρώσι, ο Ερντογάν συνεχάρη τη στάση της ηγεσίας του Τατάρ. Με τη νέα απόφαση - την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Υποστήριξε ότι το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες, εξέλιξη η οποία δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα.

Πλέον λέμε Τούρκοι της Κύπρου και όχι «βορράς-νότος», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δεν θα έχουμε το ντέρτι «νότου – βορρά», ο τ/κ «λαός» θα συνεχίσει στο δρόμο του πολύ πιο δυνατός, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι «πλέον δεν θέλουμε να λέμε βορράς – νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου. Έτσι, βλέπουμε την κατάσταση, έτσι θα συνεχίσουμε από δω και πέρα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από το τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, όπου προσευχήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό", είπε λέγοντας ότι συνεχώς συζητεί με τον αδελφό Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. «Ινσιαλλαχ τα αμοιβαία πήγαινε – έλα θα συνεχισθούν και θα αυξηθούν», δήλωσε εννοώντας την παρουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στο ψευδοκράτος.

ΑΘΗΝΑ

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

philenews

Σχόλια