TO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ. ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ


ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε όρια. Υψηλές αμοιβές, μεταγραφικά κόστη, προμήθειες μεσαζόντων, τηλεοπτικά δικαιώματα. Και η προσαρμογή του ποδοσφαίρου στις απαιτήσεις λειτουργίας των αγορών.  

Στα τέλη της  δεκαετίας του 20, οι Ιταλικές ομάδες άλλαζαν την υπηκοότητα (Αργεντινών κυρίως) ποδοσφαιριστών για να ισχυροποιηθούν και να δυναμώσουν την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που θα χρησιμοποιούσε για την προπαγάνδα του ο ιταλικός φασισμός στο παγκόσμιο κύπελλο του 1934. Στη δεκαετία του 50 οι δύο μεγάλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου <<κυνηγούσαν>> ποδοσφαιριστές από την Λατινική Αμερική και φυγάδες από την Ανατολική Ευρώπη, όπως τον Κουμπάλα, τον Ντι Στέφανο αλλά και τον Πούσκας. Το 2017 η είδηση εξέπληξε:  Η εθνική Κίνας ποδοσφαίρου κάτω των 20, θα αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της Μπουτενσλίγκα, παίρνοντας αποζημίωση 15 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιχνίδι από την Γερμανική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Έτσι οι  γερμανικές ομάδες θα αποκτούσαν πρόσβαση σε μία τεράστια αγορά και οι Κινέζοι παραστάσεις και τεχνογνωσία από την καλύτερα οργανωμένη και αναπτυγμένη τεχνολογικά, ποδοσφαιρικά χώρα του κόσμου. 

Εάν όλα αυτά δεν είναι παγκοσμιοποίηση μέσω ποδοσφαίρου τότε το πράγμα γίνεται πολυπλοκότερο. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα. Παραμείναν άραγε οι αξίες του ή τα πάντα στο βωμό του κέρδους;

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.....

Δώδεκα τεράστια ποδοσφαιρικά μεγέθη από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία υπέγραψαν για σύσταση κλειστής European Super League. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι ξεκινούν το συντομότερο δυνατόν. Με Πρόεδρο τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ και αντιπροέδρους τους Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους. 'Εχουν ως στόχο αναφέρουν, να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν και τη δημιουργία ενός φορμάτ, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό. Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει, σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα. 15 ομάδες θα έχουν εξασφαλισμένη θέση κάθε χρόνο, με πέντε επιπλέον ακόμη να παίρνουν το εισιτήριο κάθε χρονιά, μέσω προκριματικών. Οι 20 σύλλογοι θα χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, με τις τρεις πρώτες να προκρίνονται στα προημιτελικά του θεσμού. Οι υπόλοιπες δύο θέσεις για τους 8, θα κρίνονται από μίνι πρωτάθλημα playoff μεταξύ των τέταρτων και των πέμπτων ομάδων των ομίλων. Από εκεί και έπειτα θα υπάρχουν Νοκ-άουτ διπλά παιχνίδια, μέχρι τον μεγάλο τελικό που θα γίνεται κάθε Μάιο. Τα παιχνίδια θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα με σκοπό να μην διαταράσσεται η συμμετοχή των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης  αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων. Η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλα τα ιδρυτικά club να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Μετά την ανδρική European Super League, θα υπάρξει και ένα αντίστοιχο γυναικείο κλειστό πρωτάθλημα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

UEFA και οι Ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αντέδρασαν άμεσα, Εξέδωσαν ανακοίνωση, απειλώντας με αποβολή από όλες τις διοργανώσεις τις 12 ομάδες που υπέγραψαν και τους ποδοσφαιριστές με αποκλεισμό από τις Εθνικές τους ομάδες. Όπως αναφέρει η Gazzetta dello sport, η νομική υπηρεσία της UEFA ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή 50 εκατ. ευρώ εναντίον των ομάδων που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το νέο πρωτάθλημα. Από την πλευρά, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι: <<Η FIFA θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου>>.

ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση των Γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα ( Η Παρί έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον), ενώ ο εκπρόσωπος Τύπος του Ελιζέ μιλώντας στο RMC ανέφερε: Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση των Γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη Γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε: Τα πλάνα για μια Ευρωπαϊκή Super League θα ήταν άκρως καταστροφικά για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να λάβουν δράση. Θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά του εθνικού ποδοσφαίρου και θα προκαλούσαν προβληματισμό στους φιλάθλους όλης της χώρας. Οι σύλλογοι που εμπλέκονται πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η διοργανώτρια αρχή του Γαλλικού πρωταθλήματος LFP, η οποία αναφέρεται σε ηγεμονικά όνειρα μιας ολιγαρχίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θέλει να εξαφανίσει το σύστημα αξιών που το διέπει.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο CEO της διοργανώτριας αρχής του Γερμανικού πρωταθλήματος Κρίστιαν Ζίφερτ, εξέδωσε ανακοίνωση: Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Στηρίζω την UEFA. Τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων λίγων κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το ZDF δημοσίευσε ότι Μπάγερν και Ντόρτμουντ προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν, αλλά αρνήθηκαν.

Ο ΓΚΑΡΙ ΝΕΒΙΛ

Ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σχολιαστής του SkySports εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για απληστία: Είναι μια εγκληματική πράξη κατά των φιλάθλων αυτής της χώρας. Όλο αυτό γίνεται λόγο απληστίας. H Super League δεν θα γίνει ποτέ. Ειλικρινά, τιμωρήστε τους. Αν επιβεβαιωθεί ότι υπέγραψαν την επιστολή, θα πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά. Βαριά πρόστιμα, αφαίρεση βαθμών, τίτλων, ότι να ναι. Δώστε τον τίτλο στην Μπέρνλι, στην Φούλαμ. Υποβιβάστε την Γιουνάιτεντ, τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ. Γιατί αυτές οι τρεις ομάδες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας, για αυτό θα πρέπει να τιμωρηθούν περισσότερο. Η Τσέλσι, η Σίτι, έφεραν φρέσκα χρήματα στο παιχνίδι, βγήκαν μπροστά, φυσικά δεν είμαι χαρούμενος και με αυτές, αλλά δεν με ενοχλούν τόσο.


Σχόλια