Η κα. ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΘΑΝΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΓΙΟ ΤΗΣ


Μέχρι τα 93 της ήλπιζε ότι θα δεί το παιδί της που αγνοείτο από την εισβολή του Αττίλα. Αναχώρησε για την αιωνιότητα. Η κυρία ΜΑΡΙΑ. Αναζητούσε το αγνοούμενο παιδί της μεγαλώνοντας άλλα 7 παιδιά.

Ο Γιάννης μεγάλωσε στην Κατωκοπιά, η οποία ανήκει εκ του νόμου  στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το χωριό δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και εκ των πραγμάτων (de facto) ανήκει στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.

Λοχίας του 256 Τ.Π. Ήταν 19 μόλις χρονών. Χάθηκε μέσα στις λεμονιές της Λαπήθου τον Αύγουστο του 1974, στους πρόποδες του Πενταδαχτύλου, κάτω από τον Κυπαρισσόβουνο, την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Από τότε μέχρι προχθές η κα. Μαρία περίμενε......

Η φωτογραφία της έγινε αφίσα και ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο ως ο πρεσβευτής του δράματος των αγνοουμένων. Ο ίδιος φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε τον ανείπωτο πόνο και την αγωνία της το 1974 στην ασπρόμαυρη φωτογραφία-σύμβολο, ο Τάκης Ιωαννίδης (στον «Πολίτη») την ξαναφωτογράφισε, με εκείνο το βλέμμα του αβάσταχτου πόνου και το πρόσωπο στη φωτογραφία του αγνοούμενου γιου της.