ΑΠΕΙΛΕΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ NORD STREAM 2. KAI KYΡΩΣΕΙΣ;


Ο αγωγός, μέσω του οποίου θα παραδίδονται 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, θα διχάσει την Ευρώπη, είναι το μήνυμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς το Βερολίνο. 

Η Ουάσινγκτον απειλεί με νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει: Οποιαδήποτε οντότητα εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 διακινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το έργο. Όπως έχουν καταστήσει σαφές πολλές αμερικανικές κυβερνήσεις, αυτός ο αγωγός αποτελεί ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο με σκοπό να διχαστεί η Ευρώπη.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της κατασκευής του Nord Stream 2. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία KVT-RUS, η οποία διαχειρίζεται το Fortuna, πλοίο που εγκαθιστά υποθαλάσσιες σωληνώσεις. Τα μέτρα πάρθηκαν από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού αποχωρήσει τον Ιανουάριο.

Η άλλη πλευρά, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν το έργο για να αυξήσουν τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια