ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΓΚΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ......


ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, έφερε τα <<πάνω - κάτω>> στα διπλωματικά δεδομένα. Ο κ. Πομπέο δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παραμονή του στην χώρα λόγω <<διαφωνιών στο πρωτόκολλο>>, κατά την εξήγηση της τουρκικής πλευράς. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην μεταπολεμική ιστορία, αφού ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντας σπουδαίο προνόμιο την παρουσία του στο Φανάρι, τονίζοντας σε ανάρτησή του, ότι: Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη Θρησκευτική ελευθερία σε ολόκληρο  τον κόσμο.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, μιλάνε πλέον για πολύ πραγματική πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον παίρνει αυτή την απόφαση εξαιτίας της ενεργοποίησης του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και της εμπλοκής της Άγκυρας στις πολεμικές συρράξεις σε Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις απειλές της στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Μάικ Πομπέο επισκεπτόμενος μετά το Φανάρι το Παρίσι, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
<<Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές>> ανέφερε η Le Figaro. <<Αναφερθήκαμε επίσης στις ενέργειες της στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν δυνάμεις τρίτων χωρών (Τουρκίας), στην ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο>>. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμπεραίνει πως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργασθούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του.

Σχόλια