ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ


ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Για νά υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών υπήρξαν: Τρία προσχέδια κειμένου, εννέα ώρες συζητήσεων και τρία διαλείμματα. 

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Στο μεταξύ η απόφαση του ΟΗΕ να πρωτοκολλήσει το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, φέρνει την Ελληνική πλευρά σε δυσχερή θέση. Η συμφωνία έχει λάβει την μορφή επίσημου εγγράφου. Ενέχει ισχύ αναγνώρισης από όλα τα μέλη του ΟΗΕ. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντέδρασαν στο Μνημόνιο.

Η Ε.Ε. ζητά από την Τουρκία να συμμετέχει σε διάλογο για το θέμα της Κύπρου, και να εκπληρώσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το μεταναστευτικό το 2016. 

Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες είπε ο Σαρλ Μισέλ, αναμένοντας θετική συμπεριφορά από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο θα αναφέρεται ότι εάν η Αγκυρα επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπεται χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων των Συνθηκών της Ε.Ε. που αφορούν τη διαδικασία κυρώσεων.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής: Υπήρχε μεγάλη απόκλιση γύρω από το τραπέζι. Συνεργαστήκαμε μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να ξανασυνδεθούμε σε έναν διάλογο με την Τουρκία εάν της επιτρέψουμε να διασχίσει κόκκινες γραμμές. Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και σαφήνεια. Δεν πρέπει να υποχωρούμε σε κλιμάκωση. Όλοι κάναμε παραχωρήσεις και αυτό το κείμενο είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να πάρουμε, γιατί στέλνει ένα πολύ σαφές και σταθερό μήνυμα στην Τουρκία για την Ελλάδα και την Κύπρο, καλώντας σε διάλογο.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ 

Το όνομα του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των σαράντα προσώπων στα οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 40 κατηγορούνται ότι ενέχονται σε καταστολή σε βάρος της αντιπολίτευσης ή ότι ενέχονται στην αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία που διεξήχθησαν τον Αύγουστο. 


Σχόλια