ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα πρώτο κείμενο στη Σύνοδο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση δεν το δέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό και να περάσει ως συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Όπως μεταδίδει ο skai.gr, το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Ελληνική πλευρά.
Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή. Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.
Το προσχέδιο ζητά πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Λόγω των διαφωνιών, λίγo μετά τις 20:15 το βράδυ της Πέμπτης (01/10), ανακοινώθηκε διάλειμμα 45 λεπτών για διαβουλεύσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου