ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Το ιστορικό μοναστήρι Σουμελά πού βρίσκεται στα περίχωρα του Καραντάγ, στις Αλησμόνητες Πατρίδες, έκλεισε το 2015 λόγω εργασιών αποκατάστασης, όπως ανέφερε τότε η Τουρκική κυβέρνηση. Τότε είχε λεχθεί πως θα κλείσει προσωρινά για ένα έτος αλλά λόγω των έργων ενδυνάμωσης και επισκευής δεν άνοιξε για 5 χρόνια. Σήμερα, έκπληκτοι μένουν αυτοί οι οποίοι βλέπουν την καταστροφή στη Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, που περιλαμβάνεται στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Πολλά από τα πρόσωπα στις τοιχογραφίες του ιστορικού μοναστηριού έχουν κομματιαστεί, ενώ πλέον λόγω των ονομάτων που έχουν γραφεί πάνω τους, δεν είναι πια ορατές.
Μετά από μακρά περίοδο αποκατάστασης ένα τμήμα άνοιξε ξανά στις 28 Ιουλίου και άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Ωστόσο όσοι επισκέφτηκαν το μοναστήρι του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, κοινοποίησαν στα social media φωτογραφίες με την καταστροφή που είδαν εκεί. Οι επισκέπτες είδαν ότι όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στα οποία θα μπορούσε να φτάσει κάποιος άνθρωπος, έχουν κομματιαστεί. Επιπλέον κάποιες τοιχογραφίες έχουν χαραχθεί εντελώς, ενώ σε άλλες πάνω έχουν γραφτεί ονόματα.
Ανέπαφα παρέμειναν μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ταβάνι του μοναστηριού. Δεν είναι γνωστό ωστόσο το ποσό νέες είναι αυτές οι καταστροφές. 
Ένας χρήστης του Twitter ανέλαβε την ευθύνη για τις καταστροφές στις τοιχογραφίες γράφοντας “Ομολογώ έχω αναλάβει αυτό το ιερό καθήκον”.
Το Ελληνικό Ορθόδοξο Μοναστήρι και Εκκλησιαστικό συγκρότημα που βρίσκεται 1.150 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και 300 μέτρα από την κοιλάδα, ιδρύθηκε το 1204 από το πριγκιπάτο των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Στην εποχή του Αλεξίου η σημασία του μοναστηριού αυξήθηκε και διασφαλίστηκαν με αυτοκρατορικά φιρμάνια τα εισοδήματά του. Το μοναστήρι που είναι το πιο σημαντικό προσκύνημα για τους Έλληνες της Mαύρης Θάλασσας είναι διάσημο για το αγίασμα του και ετησίως δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
tourkikanea.

Σχόλια