TA AYTOKINHTA ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ας ξεκινήσουμε με την δήλωση που είχε κάνει ο Μπουγιουκεκσί, πρόεδρος του Συλλόγου Εξαγωγέων Τουρκίας. «Κάθε δολάριο που κερδίζουμε είναι σαν να δίνουμε και μια σφαίρα στον ηρωικό τουρκικό στρατό».

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικοί αριθμοί ανάπτυξης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας, με παραγωγή αυτοκινήτων πολλών χωρών. Πρίν την εξάπλωση του κορονοϊού, η γειτονική μας χώρα αποκόμιζε σε ετήσια βάση έσοδα 37,7 δισ. ευρώ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Τουρκία, αποτελεί το 15% της βιομηχανικής απασχόλησης, το 5,5% της συνολικής απασχόλησης και το 3% του ΑΕΠ.

Στην Τουρκία, έχουν την έδρα τους σήμερα 175 κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάμεσα τους και πολλά που ασχολούνται με τον σχεδιασμό αυτοκινήτων διαφόρων τύπων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Fiat. Το πρώτο εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 1968. Σήμερα παράγει το μοντέλο Egea (sedan) σε εγκατάστασή της στην βιομηχανική περιοχή της Προύσας με παραγωγική ικανότητα 450.000/έτος.

Renault. Παράγει τα μοντέλα Megane και Clio με συνολική παραγωγική 350.000/έτος.

Ford. Το πρώτο εργοστάσιο της Ford στην Τουρκία άρχισε να λειτουργεί το 1959. Έχει ξεχωριστές παραγωγικές μονάδες στην περιοχή Gölcük για τα επαγγελματικά μοντέλα Transit και Custom με παραγωγική ικανότητα 150.000 / έτος. Παράλληλα σε μονάδα της στη περιοχή Yenikoy παράγει το μοντέλο Courier με ετήσια παραγωγική ικανότητα 100 χιλιάδες.

Honda. Κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Τουρκία εδώ και 22 χρόνια. Ωστόσο, όπως επισήμως έχει ανακοινωθεί, το 2021 η ιαπωνική εταιρεία θα σταματήσει την παραγωγή του Civic στην Τουρκία στα πλαίσια ενός εκτενούς πλάνου ανασυγκρότησης της παραγωγής της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Toyota. Κατασκευάζει τα μοντέλα Corolla, Verso και CH-R στην βιομηχανική ζώνη της Sakarya. Σημαντικό ποσοστό της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και η ετήσια συνολική παραγωγική ικανότητα της εταιρείας πλησιάζει τις 300.000.

Hyundai. Παράγει τα μοντέλα i10 και i20 στην βιομηχανική περιοχή İzmit με συνολικό αριθμό ετήσιας παραγωγής στις 200.000

Isuzu. Παράγει το ημιφορτηγό D-Max στην βιομ. περιοχή Kocaeli Şekerpınar. Η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου κυμαίνεται μεταξύ των 10.000 και 20.000 χιλιάδων οχημάτων.

Mercedes-Benz. Παράγει τα μοντέλα inter-city και τα λεωφορεία 0403, Intouro, Connecto C στην περιοχή Hoşdere και ελαφριά, μεσαία και βαριά κατηγορία φορτηγά και τέλματα στο εργοστάσιο στην περιοχή Aksaray.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ tornosnews 4troxoi

Σχόλια