Η ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΗ ΑΛΒΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος Ορνέλας Τσούτσι της Κυβέρνησης Ράμα, καταδεικνύει την νοοτροπία κάποιων εντός της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, που μάλλον λόγω άκρατου φιλοτουρκισμού και ανθελληνισμού, ακολουθούν καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της Ελληνικής Μειονότητας, στη Βόρεια Ήπειρο. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΟRA TV, για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα κλπ), όταν απευθύνονται στην Ελληνική σε χώρους αγοράς για την παραγγελία, η Υφυπουργός έδωσε την εξής απάντηση: Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην Αλβανική γλώσσα. Με άλλα λόγια, μην ψωνίζετε από καταστήματα της Ελληνικής μειονότητας.

Να σημειωθεί ότι η καταγωγή της κα. Τσούτσι, είναι από το Αργυρόκαστρο και ο γλωσσικός ρατσισμός που ακολούθησε, δεν συνάδει με φανατισμό, ιδιαίτερα και λόγω της ιδιότητας της.

Σχετικά με το δημιουργηθέν θέμα, ανακοίνωση έχουμε από το Γραφείο Τύπου της
Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», όπου αναφέρεται: 
Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργύ τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής γλώσσας το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί.
Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια, την περιοχή και για το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας. Λογικές τέτοιες δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της περιοχής.

Σχόλια