ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Σε απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσείο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δύο φορές στο παρελθόν, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε απορρίψει σχετικές προσφυγές. Η πρώτη στις 24 Ιουνίου του 2005 και η δεύτερη το 2008. 
Η λήψη της τελικής απόφασης, μπορεί να γίνει με παραπομπή του θέματος  υπηρεσιακά στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ή με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, χθές, η Unesco διεμήνυσε προς την Άγκυρα, ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πηγάζουν μέσα από νομικές υποχρεώσεις. Θα πρέπει λοιπόν η Τουρκία να διασφαλίσει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτεια της χώρας.

Σχόλια