ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΝΚΕΡ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

ΕΠΕΣΑΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η Ειδική Λίστα Ανάλυσης Πληροφοριών των Lloyd’s, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της Βενεζουέλας διακινείται παγκοσμίως με τάνκερ Ελληνικών συμφερόντων τους τελευταίους 12 μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες Ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι Οι εταιρείες αυτές μετέφεραν πετρέλαιο που ουσιαστικά <<έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας>>.
Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η ειδική έκθεση των Lloyd’s φέρνει νέα στοιχεία στην δημοσιότητα για τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλήνων εφοπλιστών με το καθεστώς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την τελευταία Ειδική Λίστα Ανάλυσης Πληροφοριών Lloyd’s List Intelligence, το 78,26% των δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν αργό πετρέλαιο από την Βενεζουέλα σε άλλες χώρες ήταν ελληνόκτητα ή ελέγχονται από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Ρεπορτάζ αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Νορβηγία, αναφέρουν ότι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση λόγω συνεργασίας με το καθεστώς Μαδούρο πάνω από δέκα Έλληνες εφοπλιστές.

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων σε τέσσερις Eλληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες, άλλοι δέκα Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών.

Έκθεση των Lloyd’s με στοιχεία πληροφοριών από το ειδικό τμήμα Ανάλυσης Πληροφοριών, υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες συνεχίζουν να μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, με στόλο τάνκερ.

Την ίδια ώρα, το FBI διερευνά αρκετές Μεξικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση πετρελαίου της Βενεζουέλας.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
Liberal
Lloyd’s 

Σχόλια