ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Και συγκρότηση Ναυτικού Κλιμακίου του Ελληνικού ΠΝ στη Λοριάν.

Ομάδα 18 Γάλλων αξιωματούχων κυβερνητικών και μη, έφτασε στο Διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο σειρά επαφών με Έλληνες αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αντικειμενικό σκοπό τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την ναυπήγηση δύο Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra.

H φρεγάτα Belharra της Naval Group, (διάδοχος μιας σειράς κορυφαίων φρεγατών La Fayette, Horizon, FREMM) είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων. Εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού. Πραγματοποιεί αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Τις αποκλειστικές πληροφορίες στο DefenceReview.gr, υπογράφει ο Γιάννης Νικήτας.

Οι Γάλλοι προερχόμενοι από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, τη Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών και τη Naval Group επισκέφτηκαν το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας όπου συζήτησαν το οικονομικό σκέλος των φρεγατών Belharra. Οι Γάλλοι πήραν τη διαβεβαίωση πως σε οικονομικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκκινήσει το πρόγραμμα και διαθέτει τους πόρους αρχικά για την έναρξη του προγράμματος με την προκαταβολή και ακολούθως για το πλαίσιο των πληρωμών. Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε η ρύθμιση των πληρωμών με συνάρτηση του ελληνικού χρέους.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής DGA για τη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας. Προ της έλευσης των Γάλλων ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ενημερώσει την Γαλλίδα ομόλογο του πως υπάρχει σαφής και δεδομένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση των δύο πλοίων. Χθες το βράδυ οι Γάλλοι αποχώρησαν για το Παρίσι σημειώνοντας πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Μια άλλη θετική εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο είναι η θετική απόφαση των Γάλλων να δεχθούν τη συγκρότηση Ναυτικού Κλιμακίου του ΠΝ στη Λοριάν ώστε να παρακολουθεί και να επιβλέπει τη ναυπήγηση των δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών.

Σχόλια