Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ COVID-19

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

Οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Παρασκευής  της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Θωμαΐδης του Τμήματος Χημείας και Θάνος Δημόπουλος  πρύτανης ΕΚΠΑ, συνόψισαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.
Προηγούμενες μελέτες για τρεις κορονοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουν δείξει ότι αυτοί οι ιοί παρουσιάζουν έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, παρόμοια με τον ιό της γρίπης. Η μολυσματικότητα του SARS-CoV-2, υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις εποχές.  Οι μεταδόσεις συμβαίνουν πιο αποτελεσματικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία, αν και ο ιός έχει εμφανιστεί και σε χώρες με ευρύ φάσμα συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με θερμό και υγρό κλίμα.
Σε 500 διαφορετικές τοποθεσίες,  με κρούσματα COVID-19 ανά την υφήλιο, μελέτη που έγινε, εκτιμήθηκε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι η θερμοκρασία των 8 °C και ότι οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων είχαν σχετική υγρασία 60%-90%. Ανάλυση των κλιματολογικών δεδομένων σε πολλές χώρες, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ανέδειξε θετική συσχέτιση του ύψους της βροχόπτωσης και της αύξησης των κρουσμάτων
Μία πρόσφατη εργασία απέδειξε ότι η μεταδοτικότητα των αερολυμάτων του ιού, μειώνεται μεταξύ 70-80% σε τιμές σχετικής υγρασίας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Οι κλιματολογικές συνθήκες βρέθηκε να επηρεάζουν την εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 σε διάστημα περίπου 14 ημερών.  
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές περιοχές του Ιράν, έδειξε ότι η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ηλιακή ακτινοβολία έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση με την εξάπλωση του ιού. Ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία. Υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του.  Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων
Στην Κίνα οι επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 30 πόλεις, ανακοίνωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.
Μία πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.
Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι σε εσωτερικούς χώρους, με σταθερή σχετική υγρασία 75%, η αύξηση θερμοκρασίας από 19°C σε 25°C οδήγησε σε μείωση τουλάχιστον στο μισό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Όπως δείχνουν οι έρευνες, η πιθανή εποχικότητα του νέου κορονοϊού εξαρτάται εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και από άλλους παράγοντες, όπως η ανοσία στον πληθυσμό, η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών και το εύρος των προληπτικών παρεμβάσεων. Το πιθανότερο είναι, βάση εκτιμήσεων, η επανεμφάνιση του SARS-CoV-2 να γίνει κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια