ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΚΑΚΙ

Έχει μεγάλη εμπορική αξία. Είναι το λεγόμενο Δρακάκι ή λουλούδι του Δαρβίνου. Η επιστημονική του ονομασία primula veris.  Βρίσκεται συνήθως στην περιοχή του Γράμμου, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τρέχουν να το μαζέψουν, ενώ αρκετά συχνό είναι και το φαινόμενο Αλβανοί να περνούν τα σύνορα για να ξεριζώσουν το πανάκριβο φυτό. Η πώληση του πλησιάζει τα 50.000 ευρώ το κιλό. 
Τρεις υπήκοοι Αλβανίας, πέρασαν παράνομα τη μεθόριο και έφτασαν σε περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, όπου συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου και του τοπικού τμήματος, ενώ είχαν ξεριζώσει συνολικά 94 κιλά του συγκεκριμένου φυτού, με σκοπό να το πουλήσουν στην χώρα τους. Οι τρεις αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς που τους άσκησε δίωξη για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Το <Λουλούδι του Δαρβίνου> εξάγεται αποξηραμένο.
Έχει ιδιότητες εξαιρετικά θεραπευτικές. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βοτανολόγοι, το φυτό μπορεί να πωληθεί μέχρι και 50.000 ευρώ αποξηραμένο και χώρες όπως η Γερμανία το προτιμούν. Φυτρώνει σε ορεινά σημεία της χώρας και τα άνθη του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, γλυκά αλλά και σε άλλες μαγειρικές παρασκευές. 
Το λουλούδι του Δαρβίνου ως αφέψημα, μπορεί να χαλαρώσει τα νεύρα, βοηθά στη βρογχίτιδα, τον έντονο βήχα, δυναμώνει την καρδιά και βοηθά στην αρθρίτιδα.
Ως αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτές πληγές και θεραπεύει το δέρμα από μώλωπες.
Το φυτό περιέχει βιταμίνη C και διάφορα μέταλλα που βοηθούν τον οργανισμό.
Το ύψος και η διάμετρος κυμαίνονται στα 30 εκατοστά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σχόλια