ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ. ΕΚΡΗΞΗ ή ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ

ΘΑΤΣΙ. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.

Tα όνειρα του Χασίμ Θάτσι: Οι Δήμοι της Νότιας Σερβίας να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι το όνειρό του είναι οι Δήμοι της Νότιας και Κεντρικής Σερβίας, Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς να ενταχθούν στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, γράφει η Σερβική b92. Είπε ότι δεν υπήρχε σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ότι πιστεύει στην Αμερικανική διαμεσολάβηση και επεσήμανε ότι όποιος μιλά για ανταλλαγή εδαφών το κάνει αυτό για εσωτερική χρήση, καθώς αυτό δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα οπουδήποτε, πόσο μάλλον στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα επικαλούμενο το Kosovo Online.

Αποκάλεσε τις κατηγορίες του απερχόμενου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι για μυστική συμφωνία με τη Σερβία «φήμες του πεζοδρομίου», επειδή δεν υπάρχει συμφωνία. «Οι ισχυρισμοί του Κούρτι σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι φήμες. Δεν υπάρχει μυστική συνάντηση ή συμφωνία. Αυτό που συνέβη στην Ουάσινγκτον ήταν μια ένδειξη καλής θέλησης για την επανάληψη του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα», δήλωσε ο Θάτσι.

Τόνισε, ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περάσει από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 η βουλή της χώρας ψήφισε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Θάτσι και η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του κόμματος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Θάτσι κατήλθε επικεφαλής ξανά του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου. Μετά την πραγματοποίηση τους, με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα να δίνουν τη νίκη στο κόμμα του με διαφορά 6 μονάδων έναντι του κόμματος του Δημοκρατικού Συνδέσμου στον οποίο ηγείτο ο δήμαρχος Πρίστινας Ίσα Μουστάφα, ο Θάτσι διακήρυξε τη νίκη του, παρά τις καταγγελίες για παρατυπίες. 

Λίγο μετά την επανεκλογή του ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι για το οργανωμένο έγκλημα, με στοιχεία από πηγές του FBI και άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία ο Θάτσι εμπλέκεται σε υπόθεση εμπορίας οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου, όταν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK),  μια οργάνωση η οποία είχε αναγνωριστεί από την CIA ως τρομοκρατική, μαχόταν με τις Σερβικές δυνάμεις. Ο  Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς, ζήτησε την κινητοποίηση της δικαιοσύνης στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία. Ο Χασίμ Θάτσι αρνήθηκε τις κατηγορίες. Εξελέγη Πρόεδρος του Κοσόβου στις 26 Φεβρουαρίου του  2016.

epanekkinisis
echedoros-a.gr
kosovo-online
b92

Σχόλια