ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ. ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ

Από τη Δευτέρα 4 Μαίου, όπως διευκρίνησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ως εξής.

Για τους πολίτες.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα  
Για τους εργαζόμενους. 
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, στα νοσοκομεία, στα διαγνωστικά κέντρα, τα ιατρεία, τα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.
Ο ίδιος ανέφερε πως πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να τηρούμε πιστά τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα, ζούμε πρωτόγνωρες και ευμετάβλητες καταστάσεις. Προσπαθούμε και προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας παραμονή σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε: Λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθέων, ΚΤΕΟ, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς επίσης και η λειτουργεία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, επαναλειτουργούν. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, τόνισε ο υφυπουργός, δηλαδή η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, ο κατάλογος των ραντεβού όπου χρειάζεται, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου. Στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριο μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα Σάββατα.

Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη δική του ενημέρωση ανακοίνωσε ότι σε 2.620 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αφού καταγράφηκαν 8 νέα.  
3 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 143.
37 άτομα παραμένουν διασωληνώμενα, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι στα 67 έτη, ενώ από αυτά οι 8 είναι γυναίκες.
77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 78.207 κλεινικά δείγματα.

Σχόλια