ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Πραγματοποιώντας τηλεφωνική συνομιλία με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας  Ρούμεν Ράντεφ και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν,  ενώθηκαν στον αγώνα κατά του κορoνοϊού που απαιτεί κοινές προσπάθειες, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα. 
Ο αρχηγός του  βουλγαρικού κράτους εξέφρασε την εκτίμησή του για την ταχεία αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ήταν η πρώτη που παρείχε στη Βουλγαρία ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό προστασίας. 
Ο Ερντογάν σημείωσε τη βοήθεια της Τουρκίας για την επιστροφή 46 Βούλγαρων υπηκόων από το Μαρόκο.
«Μέσα σε αυτήν την πανδημία, η Βουλγαρία και η Τουρκία έχουν αποδείξει ξανά ότι είναι καλοί φίλοι και γείτονες», ήταν η θέση των δύο προέδρων.

Ο Ρούμεν Ράντεφ ευχαρίστησε για την έγκαιρη απόφαση της τουρκικής πλευράς να περάσει βαριά φορτηγά από τα Βουλγαροτουρκικά σύνορα  χωρίς να εφαρμόσει καραντίνα 14 ημερών για τους οδηγούς, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν προέτρεψε το Βούλγαρο πρόεδρο να σταματήσει την πρακτική που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τη διέλευση των Τούρκων υπηκόων που διέρχονται από τη Βουλγαρία, ότι δηλαδή πρέπει πρώτα να παίρνουν άδεια από τις διπλωματικές αποστολές ή τα προξενεία για το ταξίδι τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας έθεσε το ζήτημα της διευκόλυνσης της μεταφοράς Βούλγαρων πολιτών με καρκίνο, των οποίων η σωτήρια θεραπεία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία της Τουρκίας. 
Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να θέσει το ζήτημα της επίλυσης στα υπουργεία, ενώ ζήτησε την ευελιξία και την έγκριση των εξαγωγών αιθανόλης από τη Βουλγαρία στην Τουρκία που απαιτούνται για την παραγωγή απολυμαντικών. 
Ο Βούλγαρος πρόεδρος ανέφερε ότι το συντομότερο δυνατόν, η Βουλγαρία θα επαναφέρει κατά προτεραιότητα τις προμήθειες αιθανόλης στην γείτονά της.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ echedoros-a.gr

Σχόλια