ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Οι ηγέτες εννέα κρατών της ΕΕ, κάλεσαν σήμερα την ΕΕ να δημιουργήσει κορονοομόλογα, ώστε να διαθετούν κονδύλια για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μέσω μιάς επιστολής την οποία υπογράφουν οι: Emmanuel Macron, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Pedro Sánchez, πρωθυπουργός της Ισπανίας, Giuseppe Conte, πρωθυπουργός της Ιταλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. πρωθυπουργός της Ελλάδας, Xavier Bettel, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Janez Janša, πρωθυπουργός της Σλοβενίας,  Sophie Wilmès, πρωθυπουργός του Βελγίου και  Leo Varadkar, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. 
Η Γερμανία απέρριψε την ιδέα ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, λόγω κορονοϊού, στην οποία εισέρχεται η Ευρωζώνη, παρ΄ότι η πρόταση έχει τόσο ευρεία υποστήριξη και μάλιστα από κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογικών αποκλίσεων και ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν άφησε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού όπως είπε, βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της.
Τα κύρια σημεία της επιστολής είναι:
Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποστολή του η συγκέντρωση κεφαλαίων στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου.

Σχόλια