2,5 EYΡΩ ΚΟΣΤΙΖΕΙ KIT ΔΟΚΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΕΔΩ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ+ΤΕΣΤ ΓΡΙΠΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 290

2,5 ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΚΙΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ Covid-19 

Der tagesspiegel 

Η εταιρεία Tempelhofer TIB Molbiol παράγει κιτ δοκιμών για τον ιό Covid-19 για πελάτες σε 60 χώρες. Σήμερα, περίπου 40 άτομα εργάζονται στα διάφορα εργαστήρια, την αποθήκη και το ταχυδρομείο - συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων μερικών μικρών εταιρειών-εταίρων. Ο ιδρυτής της TIB-Molbiol Olfert Landt δουλεύει το Σαββατοκύριακο. «Όλοι φτάνουμε στο όριο μας». Επειδή σχεδόν καθημερινά τα εργαστήρια, οι αρχές, τα υπουργεία, οι πρεσβείες τον καλούν να τοποθετήσει παραγγελίες για εκατοντάδες ή και χιλιάδες δοκιμαστικά κιτ δουλεύει πολλές ώρες.
Η εταιρεία του είχε πραγματοποιήσει περίπου 18 εκατομμύρια πωλήσεις πέρυσι. Φέτος θα πρέπει να είναι πολλαπλά: Μόνο τον Φεβρουάριο, η εταιρεία πραγματοποίησε τρεις φορές περισσότερες πωλήσεις από τις κανονικές. Οι χειριστές ιατρικών εργαστηρίων παγκοσμίως γνωρίζουν ότι ο Olfert Landt και η ομάδα είναι συνήθως οι πρώτοι που παρέχουν μια δοκιμή για τους ιούς. Αυτό συνέβη το 2003, όταν ξέσπασε η πανδημία SARS, όπως και η επονομαζόμενη γρίπη των πτηνών (H5N1) το 2006, η γρίπη των χοίρων (H1N1) και ο κοροναϊός MERS από το 2012. Η TIB Molbiol δεν διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή κάτι παρόμοιο με αυτήν την τεχνολογία. Άλλες εταιρείες παράγουν τώρα κιτ δοκιμών, αλλά η εταιρεία Landt είναι γρήγορη και ενδελεχής - και πιθανώς η πιο δημοφιλής εταιρεία του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη παράγει τρία εκατομμύρια τεστ από τον Ιανουάριο. Οι πρώτοι απεστάλησαν στο Χονγκ Κονγκ με αεροπορική αποστολή στις 10 Ιανουαρίου. Το ένθετο δεν ήταν ακόμη έτοιμο. "Στείλαμε την επιστροφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου". Ένα τέτοιο σύνολο αποτελείται από μια πλαστική σακούλα με μια πλαστική αμπούλα μήκους περίπου δύο εκατοστών που περιέχει μερικούς κόκκους και το εσώκλειστο φυλλάδιο. Το σετ ζυγίζει μόνο 14 γραμμάρια, οπότε είναι μικρό και αρκετά ελαφρύ για να στείλει μια τυποποιημένη επιστολή. Με αυτό, μπορούν να εκτελεστούν 96 δοκιμές - ακόμη και διπλάσιες όταν αραιώνονται, αποκαλύπτει ο Landt. 

Μια από τις δοκιμές κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ, εξηγεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Τα εργαστήρια δεν πρέπει να χρεώνουν περισσότερα από δέκα ευρώ για το κόστος εργασίας και τα παρόμοια, προβλέπει. Το γεγονός ότι ένα τεστ πρέπει να κοστίζει περίπου 300 ευρώ μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μια "τεράστια σπατάλη χρημάτων". 

Ο Olfert Landt αναφέρει: Βρισκόμαστε σε μια κεφαλαιακή αποτυχία στη διοίκηση. Ήταν πολύ αργά για να πάρει το Covid-19 υπό έλεγχο. Και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά δεν θεωρούσε τον αριθμό των 3.000 θανάτων στην Κίνα εύλογη. <<Είναι πιθανό να είναι 40.000 έως 60.000>> μέχρι τώρα.
Ο Olfert Landt συμβούλεψε τους γονείς του να αποθηκεύουν φάρμακα και τρόφιμα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι - ούτε καν για επίσκεψη γιατρού. Και δεν θέλει να δει τα παιδιά του να χορεύουν σε clubs πια. 

Σχόλια