ΤΕΛΟΣ ΤΑ F-35 ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λόρντ, σύμφωνα με το περιοδικό Air Force, σε ενημέρωση στον τύπο, δήλωσε ότι η Τουρκία θα βγει από το βασικό κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού των F-35 μέχρι τον Μάρτιο, εκτός εάν οι κατασκευαστές ατράκτων και κινητήρων Lockheed Martin και Pratt & Whitney, χρειαστούν περισσότερο χρόνο μέχρι το τέλος του έτους, λόγω δεσμεύσεων.

Η κα. Λόρντ διεμήνυσε ότι το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, αφού όπως είπε, οι S-400 μία Ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών και συγκεντρώνει δεδομένα του αμερικανικού μαχητικού.
Εάν τελικά η Τουρκία δεν κάνει πίσω (είχε αναλάβει την παραγωγή 900 εξαρτημάτων με κόστος 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων), θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες θα χαθούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι με διακομματική συμφωνία των επιτροπών άμυνας της Αμερικανικής Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς και της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, απαγορεύτηκε η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Σχόλια