ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EUROSAM ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Το 2017, η Τουρκία υπέγραψε με την Γαλλο-Ιταλική κοινοπραξία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Eurosam, συμβόλαιο 18 μηνών για μελέτη, ανάπτυξη και παραγωγή ενός αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για μία προηγμένη έκδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας SAMP-T. Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος μπλόκαρε την συμφωνία, λόγω των σχεδίων του Ερντογάν για τη Λιβύη.
Η εταιρεία Eurosam ανήκει στην MBDA, Γαλλία και Ιταλία (66%) και στον όμιλο Thales (33%), (Γαλλική πολυεθνική εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά συστήματα και παρέχει υπηρεσίες για αγορές αεροδιαστημικής, άμυνας, μεταφορών και ασφάλειας).

Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας İsmail Demir, προέβη σε δηλώσεις, ότι η Γαλλία παρακωλύει σοβαρά την πρόοδο στο κοινό σχέδιο παραγωγής πυραύλων Eurosam με την Τουρκία. Το Παρίσι ανέφερε βρίσκεται σε αρνητική στάση, η οποία έχει επηρεάσει όλο το έργο. Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, θα προχωρήσουμε με τον άλλο εταίρο.
Η Hürriyet Daily News έκανε αναφορά στο γεγονός γράφοντας ότι πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, απεκάλυψε πως η Γαλλία τηρεί αρνητική στάση μεταξύ άλλων και για την επιχείρηση των Τούρκων στη Βόρεια Συρία για την εξουδετέρωση των Κούρδων του YPG.

Να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της Γαλλίας, έχει καταδικάσει εδώ και δύο μήνες την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση <<Πηγή της Ειρήνης>> στην Συρία.

Σχόλια