ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΛΙΒΥΚΟ

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Στρατάρχη Χαφτάρ στη Βεγγάζη, έκανε ως σημαντική είδηση τον γύρο του κόσμου και ενόχλησε όπως φαίνεται τόσο τους Τούρκους, όσο και τους ισλαμιστές του GNA. Ο υπουργός Εξωτερικών της (προς το παρόν) διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών οι οποίοι δέχονται ως κυβέρνηση στη Λιβύη, την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Ν. Δένδιας σε ηλεκτρονική του ανάρτηση αναφέρει: Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίες συμπίπτουν με τις δικές μας, για την απόλυτη ακυρότητα των δύο μνημονίων και για το πόσο επιβλαβή είναι για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, όπως και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης. Η συζήτηση κινήθηκε στην παρούσα κατάσταση στην περιοχή και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Όπως διεμήνυσε πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Δένδιας: Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν απειλούμε κανέναν, αλλά και ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά, ο LNA σε λογαριασμούς που ελέγχει η οργάνωση, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως ζούμε ιστορικές στιγμές.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης, που θα αποκλείσει το καθεστώς της Τρίπολης. Η κίνηση θα στηρίζεται στην απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων από όλες τις πλευρές στη Λιβύη, έτσι ώστε να αποκοπεί η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από την θάλασσα.
Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη  να διαθέσει ένα πλοίο, ένα υποβρύχιο και ένα αεροσκάφος έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου Erieye EMB-145H, ενώ θα υπάρξει υποστήριξη της δύναμης από μαχητικά αεροσκάφη της 115 ΠΜ στην Κρήτη.

Σχόλια