ΠΟΣΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Ο πληθυσμός της Τουρκίας στο τέλος του 2018, ήταν κάτι παραπάνω από 82 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο οργανισμός δημοσκόπησης KONDA, ρώτησε πολίτες σε 36 επαρχίες (291 συνοικίες, 951 γειτονιές ή χωριά), να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε, τι αισθάνεστε για την ταυτότητα σας».


Το αποτέλεσμα. Κούρδοι απάντησε το 16% των γυναικών και των ανδρών. Έτσι, διαπιστώνεται ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός όμως των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ως Κούρδοι ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια, αφού υπάρχουν πολλοί Κούρδοι νεαράς ηλικίας που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στην ίδια ερώτηση απάντησαν ότι είναι Τούρκοι το 76% των ανδρών και το 77% των γυναικών. Έτσι, από τα 82 εκατομμύρια του πληθυσμού, οι πολίτες που προσδιορίζονται ως Τούρκοι είναι γύρω στα 62 εκατομμύρια.

Το 3%, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, προσδιορίστηκαν ως Άραβες. Το 2% (1,5 εκατομμύριο) προσδιορίστηκαν ως Ζάζα (οι περισσότεροι Ζάζα αυτοπροσδιορίζονται ως Ζάζα-Κούρδοι και είναι στις επαρχίες Τουντζελί, Μπινγκόλ, Ελάζιγκ, Ερζιντζάν και Ντιγιαρμπακίρ).

Ο συνολικός αριθμός εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν άλλη  εθνική υπόσταση αποτελούν το 3%, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ

Σουνίτες- Χαναφί δήλωσαν 71 τοις εκατό άνδρες και γυναίκες 74 τοις εκατό. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στα 60 εκατομμύρια από τα 82 εκατομμύρια των κατοίκων.
Το 13 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών δήλωσαν Σουνίτες – Σάφι. Δηλαδή 11 περίπου εκατομμύρια.
Οι Αλεβίτες σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό τους είναι στο 5% άνδρες και γυναίκες που σημαίνει ότι είναι 4 εκατομμύρια στο τέλος του 2018.

Ο οργανισμός KONDA σημειώνει ότι υπάρχουν και «άλλοι μουσουλμάνοι» που καταλαμβάνουν το 4% του πληθυσμού, δηλαδή τρία εκατομμύρια και ανήκουν στους Σιίτες.

Υπάρχουν και μη μουσουλμάνοι, σε ποσοστό κάτω από το 1%.

YΓ* ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ. Μήπως η έρευνα αποκρύπτει και άλλες φυλές που ζουν στην Τουρκία και εξισλαμίστηκαν;

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ echedoros-a.gr

Σχόλια